Aitta nimeltä Helga

Aitta oli aika hurjassa kunnossa sinne ensi kertaa astuessamme. Täynnä tavaraa, kuolleita hiiriä, vanhat viljasiilot alakerrassa, seinien läpi paistoi aurinko..

Mutta eipä kuulkaa ole enää! Aittaa ja saunaa tehtiin sillä välin kun hirsityöt olivat käynnissä ja päätalon muut työt siten tauolla. Tämä oli oikeastaan mitä mahtavin juttu, sillä nyt meillä on valmiina jo sauna pesytymiseen ja aitta nukkumiseen ja ruuanlaittoon. Henkisesti myös aika merkittävää saada näinkin nopeasti valmista. Pelkän päätalon kanssa painiessa tässä vaiheessa ei todennäköisesti olisi vielä kovin paljoa mistä voisi rehellisesti sanoa, että on valmis. Mutta nyt voi ja se on aika luksusta. Ja aitastakin tuli niin hieno! Yllätyttiin vähän itsekin kuinka hurjan upee siitä tuli

Aittaan tehtiin seuraavat: Uusittu osittain ulkovuoraus, tehty uusi isompi ikkuna sekä maalattu aitta kauttaaltaan. Sisäpuolelle yläkertaan on asennettu tuulensuojalevyt sekä uudet seinä- ja kattopaneelit. Katto on maalattu, lattia on lakattu ja portaikkoon on tehty kaide vanhoista heinäseipäistä. Alakerrassa lattiaan on asennettu matto, katto maalattu, uusi (eli vanha, 50-luvun punainen nyt valkoinen) keittiö asennettu paikoilleen, aitta sisustettu ja väliaikaiset sähkötyöt tehty.

Tässä aitan matka kuvina:

Lähtötilanne aitan yläkerrassa

Yläpuolen kuvissa aitan ulkovuorauksen purku ja uudelleen rakentaminen. Tässä yhteydessä aloitettiin myös aitan maalaustyöt niiltä osin, missä ei ollut ulkovuorauslautojen uusimistarpeita.

 

Ennen ja jälkeen ulkovuorauksen kunnostustöitä
Uusi upea suurempi ja avattavissa oleva ikkuna.
Aitan sisätyöt käynnissä, tässä vaiheessa seinät on jo paneloitu ja katon maalaus käynnissä.

Ja kaiken tämän lisäksi aitan toisen päädyn puuliiteri on tyhjennetty ja uudelleen järjestetty mahtavan talkooporukan voimin. Puuliiterissä oli metrin verran puumujua lattialla ja monen vuoden puut sikin sokin siinä päällä. Nyt mujut on pois ja puut siististi järjestyksessä. Kyllä kelpaa nyt hakee saunapuita

Valmiista aitasta tuli ihanan romanttinen pikku majapaikka. Yläkerrasta löytyy parivuode ja alakertaan tuotiin yksi päätalon vanhoista sängyistä, joka toimii sängyn lisäksi myös sohvana. Vanha pöytä, tuolit ja lipasto löysivät myös paikkansa aitan alakerrasta ja aitasta tulikin sitten kerralla varsin asuttava paikka. Samalla saatiin lisätilaa talliin työskentelylle ja työvälineille.

Aitan työt aloitettiin  toukokuun lopussa ja se valmistui heinäkuun lopussa. Aitassa ei onneksi tarvinnut tehdä uusia lattioita, eikä merkittäviä korjauksia perustuksiin tai rakenteisiin, mutta jonkinverran jouduttiin tusaamaan yläkerran paneeleiden kanssa. Aitan seinät ja katto ei ollut ihan vaaterissa ja välillä tielle tuli katto ja seinärakenteet, joiden kohdalla jouduttiin vähän pohtimaan ja askartelemaan. Kaikkien hermot ja mielenterveys on kuitenkin tallella 😉

Aitta nimettiin Helgaksi tilalla asunneiden veljesten siskon mukaan. Helgan puumerkki vuodelta 1927 löytyi aitan yläkerran seinästä  ja siitä se ajatus sitten lähti..

 

Aitta nimeltä Helga

Jätä kommentti