Kissat maalla

Kissoista tuli kesyjä maantalousvallankumouksen myötä ja niillä on ollut tärkeä asema myös Suomen maatiloilla. Kissa on ollut työväline, jonka tärkein tehtävä on ollut pitää jyrsijät loitolla viljavarastoista. Kissan pyydystystaitoon on sillä aina kiinnitetty erityistä huomioita. Rumaa kissaa on yleisesti pidetty parempana hiiri- ja rottakissana. Samoin on uskottu, että kissan piti olla hoikka, pitkäjalkainen ja mielellään lyhythäntäinen.  Artikkelin kuva on napattu vuonna 1944 Rosbackan päätalon kuistilta.

Meidän kolme poikakissaamme ovat ehkä liian nättejä ja lihavia näihin kriteereihin verrattuna, mutta ovat ne silti saalista saaneet?

Randy on kissoistamme vanhin ja lihavin. Randy on seitsemän vuotias äänekäs seuramies, joka on aina paikalla siellä missä tapahtuu. Randy ei ehkä ole maailman luokan saalistaja, mutta hänessä on suurta viihdearvoa ja hän ehdottomasti kuuluu osaksi perhettä. Randy avaa ovet, lenkkeilee, veneilee, ui ja marjastaa siinä missä ihmisetkin.

Mr. Spock on neljä vuotias maatiaskissa Ruotsista. Spock on hieman patukan muotoinen lyhyine jalkoineen ja töppöhäntineen. Spock on loistava saalistaja ja kissoistamme rohkein. Hän voi viipyä päiviä seikkailuillaan aiheuttaen ajoittaista huolta omistajilleen. Rohkeudesta huolimatta on kuitenkin aikamoinen mammanpoika, hän kiipeää syliin halipulassa ja nukkuu mielellään vieressä.

Piippu on nuorin kissoista ja muihin verrattuna vähän arempi ja hiljaisempi. Piippu viihtyy omissa oloissaan ja näyttää usein vähän hölmistyneeltä. Hänellä on pitkät raajat, joiden tähtääminen kohteeseen on hankalaa. Siitä huolimatta saalistaa ahkerasti ja tykkää etenkin ylösalas kärpästen metsästämisestä (Isoja kärpäsiä jotka etenkin sateen ja ukkosen aikaa lentää pihassa ylös ja alas. Virallisesta nimestä ei tietoa).

IMG_0044
IMG_0038
IMG_0252

Kissojen on tarkoitus muuttaa maatilalle heti kun itsekin pystymme siellä pysyvästi asumaan. Tällä hetkellä ovat väliaikaiskodissa Heidin veljen luona, jossa pääsevät jatkamaan ulkokissan elämää sillä aikaa kun me asustetaan kerrostalossa.

 

 

 

Jätä kommentti