Maakellarin hoito

Maakellarin hoito ja huolto ei ole millään tavalla tuttua puuhaa, mutta nyt kun omalta tontilta tällainen ihanuus löytyy täytyy asiaan hieman perehtyä. Maakellareista tulee itselle mieleen lähinnä perunat, joten ehkä ihan hyväkin vähän kasvattaa tietämystä niiden osalta.

Rosbackan maakellari on kooltaan noin 20 neliötä pieni eteinen mukaan laskettuna. Kellari on valmistettu betonista ja siinä holvin muotoinen katto. Betoni näyttää itsetehdyltä ja on tällä hetkellä kostean näköistä. Omaan nenään kellarissa kuitenkin tuoksuu raikkaalle, vaikka se ei ole ollut varsinaisessa käytössä yli 20 vuoteen. Kellarin ovien kanssa on hieman taistelua ja etenkin ulko-ovi on kosteudesta turvonnut niin ettei sitä saa kunnolla kiinni. Katolla on ilmanvaihtoputki, joka on tällä hetkellä tukittu sekä sisä- että ulkopuolelta.

Rosbackassa maakellari on pohjoisella rinteellä, mikä näyttäisi olevan optimi sijoituspaikka maakellarille.  Maakellarissa käytetään hyväksi maan luonnollinen tasainen lämpö ja kosteus, joka saadaan aikaan jättämällä kellariin maavarainen pohja. Kellareissa on myös pieni eteinen (”porstua”), jonka tehtävänä on pitää routa ja pakkanen loitolla tilasta. Rakennusmateriaaleista parhaana pidetään betonia, koska betoni piettynä ei läpäise vettä ja se on hygieeninen, hengittävä sekä huono kasvualusta homeille ja sienille yms. Maakellarin tuulettaminen hoidetaan tuuletusputken avulla. Tuuletuskanavat tulee pitää avoimena täytemaasta ja lumesta, jotta kellarin tuulettuu ja ilman pysyy raikkaana.

Ennen vanhaan maakellarit olivat ainoita paikkoja säilöä ruokaa pitkän syksyn ja talven yli, joten ihmisten piti osata käyttää ja huoltaa maakellareitaan. Kellarit kuivatettiin kesällä, jotta homeitiöt eivät päässeet pesiytymään. Maakellarit osattiin myös pitää niin viileinä, etteivät homeet siksikään päässeet jylläämään. Home muodostuu ongelmaksi etenkin lämpöisinä syksyinä, jolloin kellarin lämpötila on liian korkea. Homeen estämiseksi hyvä konsti  ottaa talteen kylmää ilmaa pitämällä yöllä ovia auki. Ovet suljetaan aamulla, jotta yöllä kerätty kylmä ilma ei karkaa ja kellari lämpene uudelleen. Kesäaikaan kellareista poistetaan kostettua pitämällä kellarien ovet ja luukut auki aurinkoisilla säillä. Mikäli hometta on runsaasti eikä pelkkä tuuletus ja kuivatus auta, voidaan homeen poistoon käyttää apteekista ostettavaa rikkiä.

Maakellari on mahtavat säilytyspaikka vihanniksille ja juureksille (perunat!) sen kosteuden takia. Normaalissa koneellisessa kylmiössä ilma on kuivaa, joka aiheuttaa juuresten nahistumisen. Maakellarin kostea ilma pitää vihannekset ja juurekset pidempään napakoina. Juurekset säilyvät parhaiten hiekkaan tai turpeeseen peitettynä. Omenoita jos säilöö maakellarissa, tulee ne kääriä paperiin sekä erottaa muista kasviksista. Omena kerää ilmasta etyleeniä, joka edistää pilaantumisprosessia. Sopiva kosteus ja lämpötila saadaan aikaan huolehtimalla maakellarin ilmanvaihdosta sekä veden poistosta.

Maakellarin lämpötilan tulisi olla kesät talvet muutaman asteen plussan puolella ja ilman kosteuden 75-95 prosenttia. Lämpötilaan ja ilmankosteuteen vaikuttaa eniten ilmanvaihto sekä veden poisto. Holvimuotoisessa kellarirakenteessa ilmanvaihto toimii paremmin kuin tasakattorakenteessa. Oikea painovoimainen ilmanvaihto kellariin saadaan maan päälle vedetystä poistoilmaputkesta ja maan rajassa olevasta tuloilmaventtiilistä. Poistoputki sijoitetaan katon rajaan ja putken päässä tulee olla sadehattu ja verkko (jyrsijöiden varalle). Tuloilmaventtiili voi olla maakellarin ovessa tai se voidaan johtaa kellariin maan alta kulkevaa putkea pitkin. Maan alle sijoitetun putken etuna on, että tällöin ilma lämpenee talvella ja viilentyy kesällä. Pakkaskaudella ilmanvaihtoa pienennetään ja talvella sen voi sulkea kokonaan, mikäli kellarissa ei ole lämmityspatteria. Ilmankosteuteen vaikuttaa lisäksi kellarin rakenteiden hengittävyys ja siitä syystä lattiaa ei pidä kosteus- ja lämpöeristää.

Näyttäisi siis olevan hyvä hetki avata tontin maakellarin ilmanvaihto sekä tarkistaa, että ilmanvaihtokanavat ovat auki 🙂

 

 

Jätä kommentti