Hirsikorjaukset

Hirsityöt on nyt saatu valmiiksi ja talo on saanut uudet uljaat alahirret, joiden varassa se todennäköisesti seisoo vielä seuraavatkin sata vuotta. Tarjouspyyntöön laitettiin hirsien vaihto parille seinälle sekä yhdelle ikkunalla ja nurkalle, mutta todellisuudessa työtä oli hieman enemmän. Alkuperäinen arvio korjaustyön laajuudesta tehtiin ulkopuolelta tarkistaen, joka ei paljastanut koko totuutta. Talon lattian purkaminen ja hiekan tyhjentämisen yhteydessä tunnistettiin vielä useita muitakin hirsiä, jotka olivat lahonneet lähes läpi asti. Lopulta hirsiä vaihdettiin kaksi varvia koko talon ympäriltä, sekä korjattiin kahden ikkunan alaosan hirret sekä karapuut. Työ kesti noin 2 ja puoli viikkoa. Hirsityöt meille tekivät Riihimäkeläinen yritys Perinnekorjaaja (perinnekorjaaja.fi), joka on erikoistunut vanhojen rakennusten korjaukseen.

Mestari työssään

Hirsien vaihtaminen on käsityötä. Ensimmäisen viikon kirvesmies ja apupoika muotoilivat hirsistä oikein muotoisia sekä sovittivat niitä paikoilleen. Hirsien muotoilu tehtiin moottorisahalla. Kuulemma seitsemän sahaa menee kesässä hirsien muotoilussa, sen verran kovilla saha on hirsien työstämisessä. Työ tehtiin seinämä kerrallaan ja taloa tunkattiin aina tarvittaessa hieman ylös. Ajoittain talo olikin aika mielenkiintoisen näköinen, kun puolet talosta käytännössä leijui ilmassa. Työn jälki on erinomaista ja uudet hirret näyttää mielettömän hyvältä.

Leijuva talo
Puolet tehty, puolet jäljellä
Valmista jälkeä
Takaseinän hirsien vaihto loppusuoralla

Hirsien vaihdon aikana piikattiin myös vanhaa kivijalkaa irti. Talon paino on nurkkakivillä sekä pitkien sivujen välitukien päällä. Nurkkakivien väliin oli ladottu pienempiä ja isompia kiviä ja koko komeuden päälle valettu betonipinta.  Varsinaista anturaa kivijalalla ei ole. Tähän on mietitty nyt useampiakin vaihtoehtoja, mutta vahvimmalla taitaa olla että valetaan nurkkakivien väliin uusi antura ja muurataan harkoista väli täyteen. Harkot voi sitten rapata talon ulkonäköön sopivaksi. Tällä hetkellä vanhaa kivijalkaa on vielä jonkinverran jäljellä ja kaivauksia uutta anturaa varten ei ole aloitettu, mutta tarkoitus on tämäkin työ hoitaa vielä tässä syksyn aikana. Katsotaan ja suunnitellaan ensin tulevat vesipisteet ja viemäröinnit, niin saadaan vedot tehtyä ja kaivettua nätisti ennen kuin kivijalka on ummessa.

Koska pelkkää suunnittelua on tylsä tehdä, niin tässä välissä aloitettiinkin jo uuden ulkovuorauksen tekeminen. Tästä lisää myöhemmin:)

Päätalon ulkovuoraustyöt lähtökuopissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *