Ikkunat

Ikkunoiden osalta olemme pohtineet, sekä uusien samanlaisten teettämistä, että vanhojen ikkunoiden kunnostamista. Urakka on sen verran suuri, että itse ei lähdetä näitä kunnostamaan. Pienempiä piharakennusten ikkunoita todennäköisesti kunnostetaan itse, mutta päätalon ikkunat ovat sen verran isot ja hienot, että olemme päätyneet ulkopuoliseen apuun näiden kuntoon saattamisessa. Tarjouksia on nyt pyydetty, sekä uusien samanlaisten puuikkunoiden tekemisestä, että vanhojen kunnostamisesta.

Päätalon ikkuna

Nykyiset ikkunat ovat olleet talossa 1880 luvulta asti. Tällöin ikkunat usein tehtiin juuri T-karmilliseksi. Lasitekniikka oli 1800 luvun lopulla kehittynyt niin, että lasista pystyttiin tekemään jo isompia yksittäisiä lasilevyjä. Tätä ennen ikkunat olivat usein 4 tai 6-ruutuisia. T-karmillinen ikkuna on tullut Suomeen Ruotsista.  Se, että ikkunat ovat säilyneet yli sata vuotta johtuu korkealuokkaisten materiaalien käytössä ikkunan valmistuksessa. Ikkunapuut on tehty tuolloin talvella kaadetusta oksattomasta tiheäsyisestä vanhasta puusta. Puuta on kuivattu ensin vuosi kuorimatta, sitten kaksi vuotta kuorittuna katoksen alla ja vielä ennen työstämistä monta kuukautta lämpöisessä verstaassa.  Suomessa tehtiin ikkunalasia puhaltamalla aina 1930-luvulle saakka. Näiden lasiruutujen paksuus oli noin 1,5 milliä. Pitkälle 1800-luvulle lasi tehtiin vain kotimaisista raaka-aineista ja sen takia lasi oli vihertävää hiekassa olevien epäpuhtauksien takia. Nämä tiedot ja paljon muuta perinnetietoa löytyy Perinnemestarin sivuilta (perinnemestari.fi). Ikkunoiden kunnostuksesta löytyy lisäksi museoviraston sivuilta oma korjauskortti, jonka avulla tee-se-itse kunnostuskin onnistuu.

Päätalosta on jossain vaiheessa vaihdettu ulko-oven viereiset ikkunat sekä eteisen yläpuolen suuri ikkuna. Nyt talossa olevat ikkunat näissä ovat selvästi uudemmat, karmit ovat yksinkertaisemmat ja ikkunoiden väri on tummempi. 30-luvulla otetussa kuvassa näissä on myös hienot T-karmilliset ikkunat.

Eteisen ikkunat 1930-luvulla
Ikkunat 2017

Onneksemme tilan asukkaat ovat säästäneet oikeastaan kaiken (pussinsulkijoista lähtien), joten ei sinänsä yllättänyt, että myös nämä vanhat alkuperäiset ikkunat löytyivät tilalta. Ikkunat oli säilötty sikalan ylisille, josta ne nostetiin nyt alas odottamaan kunnostamisesta. Näistä ikkunoista kaksi on oikeinkin hyvässä kunnossa, mutta kaksi muuta taas aika pahasti lahonneet. Alla kuvattuna hyväkuntoiset yksilöt.

Eteisen yläpuolen alkuperäinen ikkuna
Eteisen ovenpielen alkuperäinen ikkuna

Nyt vaan odotellaan sitten minkälaisia tarjouksia saadaan ja miten ikkunoiden kanssa lähdetään etenemään. Suuri toive olisi, että vanhojen kunnostus olisi mahdollista ja jopa ehkä kustannuksiltaan kannattavaa.

Jätä kommentti