Päätalon suunnittelua

 

Merkittävin muutos talolle tulee olemaan juoksevan veden vienti taloon. Vanhaan hirsitaloon veden tuomisesta näyttäisi olevan kahta koulukuntaa; toiset eivät suosittele veden tuomista taloon ollenkaan ja toiset sanovat että se ok, kunhan huolehtii vedeneristyksestä ja kosteuden poistosta talosta. Olemme päätyneet tuomaan juoksevan veden taloon. Kaikki talon vesipisteet pyritään sijoittamaan samaan kohtaan talossa mahdollisimman lähelle toisiaan. Tällä pyritään mahdollisimman lyhyisiin putkistovetoihin sekä mahdollisimman yksinkertaiseen toteutukseen. Alustavasti vesi tuotaisiin taloon rakennuksen eteläpäädystä lännenpuoleiselta nurkalta, johon joudutaan joka tapauksessa uusimaan alin hirsi. Pesuhuone rakennetaan talon länsinurkan pikkukammariin ja keittiön vesipisteet tämän kammarin seinän toiselle puolelle. Näillä näkymin tämä suunnitelma aiheuttaisi ainoastaan kammarin lattian purkamisen vesilinjoja varten.

Pesuhuoneen veden liikettä ja kosteutta pyritään kontrolloimaan lisäksi suihkukaapilla. Pikkukammari on sen verran suuri (joskin pitkulainen), että siihen saa samaan tilaan ok kokoisen kodinhoitohuoneen. Halaisimme myös säilyttää vanhan pönttöuunin kammarin nurkassa, mutta emme tiedä vielä miten se onnistuu. Pönttöuunilla on talossa oma hormi ja siten mietittiin myös pöntön käyttämistä ilmanvaihtokanavana. Mutta sekin tuntuu vähän hukkaan heittämiseltä. Netistäkään ei ainakaan ensi yrittämällä tullut vastaan ratkaisua, jossa pönttöuuni olisi sen virallisessa käytössä kylpyhuoneessa. Jatkamme siis selvitystyötä tämän osalta.

Talon osalta seuraavana on vuorossa edellisten asukkaiden tavaroiden läpikäyminen ja lajittelu. Toivotaan, että löydetään myös mahdollisimman paljon tietoa talon ja asukkaiden elämästä Rosbackassa viimeisen sadan vuoden ajalta.

 

Tulevan kylpyhuoneen ikkuna on eteisen vasemmalla puolella.

 

 

 

Jätä kommentti