Yläkerran kammarit – lattia ja seinät

Edellinen postaus oli ollut yläkerran kammareiden lattiahommista ja seinälevyjen asennuksista. Jatketaan siis siitä. Yläkerta olikin meillä ensimmäiseksi valmistunut osa talosta ja siellä vietettiin viime kesänä jo pitkiäkin aikoja.

Yläkerran molempiin kammareiden lattioihin tehtiin ristikoolaus vanhojen lattiarunkojen päälle, jolloin saatiin vähän suoristettua molempia lattioita. Koolausvälit vanhassa lattiassa olivat myös mitä sattuu ja koska uusi lautalattia ei ole ihan niin jykevää kuin vanhat lattialaudat olivat, ajateltiin tiheämmän koolauksen myös tukevoittavan lattiaa. Pienempään “siniseen kammariin” ristikoolaus tehtiin harvalaudoituksena, sillä järeämpi puutavara olisi nostanut lattian korkeuden kynnysten yläpuolelle ja tällöin olisi tullut lisähommaa ovien nostamisen kanssa. Lattioiden ja seinien eristeenä käytettiin ekovillaa. 

Ennen lattian asentamisesta päätettiin pienen tuumauksen jälkeen lohkaista pienemmästä kammarista tila vielä vessaa varten. Yläkertaan kuljetaan kapeita kierreportaita pitkin ja ajatus yöllä sieltä alas vessaan kulkemisesta tuntui vaaralliselta. Kammari sijoittuu suoraan alakerrasta puretun pönttöuunin päälle ja pönttöuunin entisen hormin kohdalla kulki siten valmiiksi reikä vesiputki- ja viemärivetoja varten. Ovi vessaan saatiin myös sopivasti kammareiden väliseen tilaan, jolloin vessaan on mukava kulkea, vaikka talossa olisi enemmänkin vieraita. Vessaa varten tehtiin runko kakkosnelosesta ja ovea varten puhkaistiin reikä välitilaan.

Uusi lautalattia maalattiin kolmeen kertaan Uulan lattiamaalilla sävyllä Pilvi. Molemmissa kammareissa sekä kammareiden väliin jäävässä välitilassa on sama sävy.

Seinissä on molemmissa kammareissa sekä tapettia, että vaaleaksi vahattua hirsipaneelia. Pienempään kammariin valittiin tapetiksi William Morrisin sininen Sneakshead -tapetti ja suurempaa kammariin Boråstapeterin vaalea Borosan 17 – Decor -tapetti. Isä ja veli hoiti tapetoimisen, sillä meidän tapetoinnit on tähän mennessä päättynyt hampaiden kiristelyyn ja tapettien repimiseen pois seiniltä:D Liisteri keiteltiin vehnäjauhoista ja vedestä (suhde noin 1 osa jauhoja, 9 osaa vettä). Toimii muuten erittäin hyvin, suosittelen! Halpaa ja jos loppuu kesken ei tarvitse rautakauppaan asti lähtee. Tähän mennessä ovat myös hyvin pysyneet seinillä, vaikka erinäisiä epäilyksiä esitettiinkin;)

Kattoon asennettiin valkoiseksi maalattu helmipaneeli. Ovet ja karmit olivat niin kauniisti kuluneet, että niistä ainoastaan hiottiin irtomaali pois ja levitettiin suojaava puuöljy pintaan. Myös ovien alkuperäiset listat olivat tallella ja ne maalattiin ja laitettiin takaisin paikoilleen. Muuten yläkerran listat jouduttiin hankkimaan uutena ja niiden kanssa pusatessa menikin useampi pitkä päivä. Lattialistat maalattiin lattian kanssa samalla Uulan Pilvi -sävyllä.

Yläkerran pieneen vessaan lattian pohjaksi asennettiin lattiavaneri.  Vaneriin leikattiin läpivientireiät valmiiksi, ennen levyn asentamisesta lattiaan. Yläkerran vessa ei ole varsinainen märkätila, mutta lattialevy sekä seinät noin metrin korkeuteen käsiteltiin kosteussululla ennen laattojen asentamista. Lattialaatat ostettiin torista (ehkä bauhauksen mallistoa) ja seinälaatat saatiin lahjoituksena.  Vessan läpi kulkevan hormin kautta saatiin myös kätevästi vietyä yläpohjaan viemärin tuuletusputki sekä vessan ja alakerran tulevan kylpyhuoneen ilmanvaihtokanava.

Koska talo oli täynnä huonekaluja ja muita esineitä jo valmiiksi ei uusia huonekaluja onneksi tarvinnut ostaa. Huoneista tulikin oikein somat 🙂

Loppuun vielä huomio, joka hieman itseäni kirjoittaessa naurattaa. Tää teksti kuulostaa siltä, että vaan “asennettiin”, “laitettiin”, “laatoittiin”, “maalattiin”. Että kaikki tapahtu ihan tosta noin vaan. Oikeasti yläkertaa tehtiin suurimmaksi osaksi kevät talvella ilman sähköjä, joten töiden jälkeen kun suuntasi työmaalle ensiksi viriteltiin valoja päälle jatkoroikkien avulla. Ekovilla ostettiin levytavarana. Tämä tarkoitti sitä, että jokaista levyä tuli jostain suunnasta leikata, jotta villa saatiin vanhojen koolauspuiden väliin sopimaan. Lisäksi yläkertaan kuljetaan tosiaan kapeita kierreportaita pitkin (näistä lisää myöhemmin!). Kaikki puutavara ja levytavara piti saada niitä pitkin taiteiltua yläkertaan, ennen kuin pääsi edes tekemään mitään. Sitten paneeleita ja lattialankkuja kuivateltiin siellä raksalämmittimet päällä ja sahattiin ja taas taiteiltiin, että saatiin paneelit ja laudat oikeille paikoilleen suhteellisen ahtaissa tiloissa. Lattia muuten myös purettiin kertaalleen, koska unohdettiin tehdä parit sähkökytkennät.

Että sellasta:D Mutta aika kultaa hyvin muistot, ei tunnu enää missään! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *