Saunan esittely

Maatilan sauna on rakennettu sotien jälkeen arviolta vuosien 1945-1950 välissä ja on täten tilan nuorin rakennus. Saunarakennukseen kuljetaan rakennuksen molemmista päädyistä. Oikealla on pesutupa ja saunaosasto, vasemmalla omalla sisäänkäynnillä verstas. Saunan ulkoseinät ovat muuten paljaalla hirrellä, mutta etuosa on aikoinaan ulkonäkösyistä vuorattu laudoituksella. Kaikki ikkunat ovat rakennukset etuseinällä (itäseinä) ja ovat säilyneet ehjinä. Piipun muuraus on ajan saatossa osittain kadonnut ja se tulee todennäköisesti muurata uudestaan.

Saunassa on valtava kertalämmitteinen kiuas, sekä sen yhteydessä pesuhuoneen puolella vesisäiliö. Sauna on ollut tilan ainut paikka peseytyä ja saada lämmintä vettä. Vesi on kannettu pellolla sijaitsevasta lähteestä ensin hevosella ja myöhemmin traktorilla. Ymmärrettävistä syistä vanhoilla päivillä tilan asukkaat ovat peseytyneet joko naapurissa tai Katriinan sairaalassa. Viimeisen kerran sauna on lämmennyt 80-luvulla.

Saunan kiuas

Sekä saunan että pesuhuoneen lattia on raudoittamatonta betonia, joka on pahasti lohkeillut molemmista tiloista. Betonilattian uusiminen tulee olemaan saunan osalta suurimpia kunnostustöitä. Hirret ovat ulko-oven kynnystä lukuun ottamatta hyvässä kunnossa ja rakennus näyttää ulkoisin puolin ryhdikkäältä. Saunan lauteet näyttävät hieman epämiellyttäviltä istua. Laude on korkea ja istuimet kapeat. Ylin laude on lähellä katon rajaa. Toivottavasti kuva-arkistoista löytyisi myös saunomisesta kuvamateriaalia. Olisi hauska nähdä kuinka talon entiset yli 180 senttiä pitkät ja koon 47 jalan omaavat herrat ovat näille lauteille itsensä taitelleet.

Saunarakennuksen verstaan puoli on kooltaan noin 10 neliömetriä. Verstaalla on aikoinaan korjattu kaikki; ihmisten ja hevosten kengät, maatilan koneiden osat, terät, puutapit, työkalut jne. Verstaalla on paljon vanhoja työkaluja jäljellä, joista suuri osa on vielä ihan priima kuntoisiakin. Tuskin raaskimme vanhoja työkaluja ottaa käyttöön, mutta tarkoitus olisi säästää ne sisustuselementteinä tilassa. Verstaan lattia on käytännössä puupurua ja haketta, kaikkia sitä mitä verstaan töistä on irronnut. Vielä emme tiedä onko purun ja puuhakkeen, jota on arvioilta lattialla noin puoli metriä, alla myös betonivalu vai onko verstas rakennettu maavaraiseksi.

Päätalon lisäksi myös sauna kunnostetaan jo tämän kesän aikana. Olemme arvioineet saunan kunnostuksen olevan suhteellisen helppo ja nopea homma (oikeasti varmasti ihan älyttömästi hommaa, mutta verrattuna muihin rakennuksiin tuntuu lähinnä pikku puuhastelulta). Suurin työ tulee olemaan betonilattian piikkaaminen ja uudelleen valaminen, johon onneksi on jo yksi innokas vapaaehtoinen ilmoittautunut. Tämän lisäksi lauteet sekä kiuas tullaan uusimaan. Lauteista tehdään koko seinän levyiset, jolloin saunaan mahtuu mukavasti 7 henkeä kerralla. Pesutila siirretään sauna puolella ja nykyisen kiukaan tilalle ostetaan turvallisempi kiuas, jossa samassa on vesisäiliö peseytymistä varten. Nykyisesti pesutilasta tulee näin pukuhuone. Juoksevaa vettä saunaan ei ole ajateltu, vaan veden suhteen jatketaan vanhaa kantovesimallia, mutta siten että lähteestä vedetään putki ylös maatilalle ja vesisäiliöt täytetään letkun ei hevosen ja traktorin avulla 🙂

Löylyihin päästään toivottavasti jo kesän aikana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *