Book now on Airbnb
0 kpl 0

Saunan nurkan tunkkaus

Saunan luoteisnurkan perustus oli sen verran painunut, että nurkka leijui noin 5 senttiä ilmassa. Alunperin arki-illan tarkoitus oli purkaa saunan lattiaa, mutta päädyimmekin puuhaamaan nurkan parissa. Alla ainut ennen -kuva nurkasta ja siinäkin oma varjo tiellä? Mutta sentään muistin kuvata! Usein sitä vaan yhtäkkiä innostuu remontoimaan jotain ja sitten vasta kun on valmista tajutaan, ettei tullut taaskaan otettua yhtään kuvaa.

Saunan nurkka ennen

Nurkka kaivettiin ensin esille ulko- ja sisäpuolelta. Betoniperustuksen alla oli iso nurkkakivi sekä rinnalla pienempiä kiviä tukemassa runkoa. Sementtiperustus oli ilmassa noin puolentoista metrin matkalta ja  haljennut kolmeen eri osaan.  Perustus oli suurimmaksi osaksi irti alle olevista kivistä. Aloitimme työn tunkkaamalla nurkasta katsottuna kauimmainen sementtiperustuksen pala takaisin paikoilleen ja jatkoimme työtä siitä kohti nurkkaan. Isoin sementtiperustuksen osa oli nurkassa, jonka kanssa hetken jouduimmekin pohtimaan kuinka se saadaan tunkattua ylös. Eroa hirsirunkoon nähden oli kuitenkin merkittävistä niin ylöspäin kuin ulospäinkin. Nurkassa betoniperustus oli irti nurkkakivestä ja valahtanut kiven päältä alaspäin. Saimme betoniperustuksen nostettua takaisin kiven päälle nitkuttamalla perustusta sisäpuolelta ja samaan aikaan kampeamalla perustusta ulkopuolelta. Samalla koko saunan nurkka nousi muutamia senttejä ylöspäin.  Väliin kiilattiin uusia kiviä tukemaan rakennetta. Kiilaamalla saatiin vielä muutamia millejä nostettua runkoakin ylös.  Kunnollisia mittausvälineitä meillä ei ollut käytössä, mutta vatupassin mukaan nurkka näyttäisi nyt olevan aikalailla samassa tasossa muun hirsikehikon kanssa.

Saunan nurkka korjauksen jälkeen

Ottaen huomioon, että saunassa ei tulla asumaan ja sauna on tässä seissyt yli puoli vuosisataa, on tämän tason korjaus tälle mielestämme riittävä. Seurataan kuitenkin tilannetta ja otetaan vielä huomioon, että saadaan sade- ja pesuvedet ohjautumaan kauemmaksi saunasta. Saunan pesuvedet ovat tulleet ennen käytännössä suoraan nurkan viereisestä reiästä maahan ja tämä on todennäköisesti edesauttanut nurkkaperustuksen valumista pois paikaltaan.

Mahtavaa, että hommat etenee! Seuraavaksi sitten se lattia purku.

Jätä kommentti