Viimeisten hiekkojen lapioimisen lomassa lyötiin lukkoon saunan suunnitelma. Saunassa eniten on mietityttänyt tulevan lattian rakenne ja materiaali. Saunassa oli aikaisemmin betonilattia ja sen myötä ensin saunaan suunniteltiinkin uutta betonilattiaa. Betonilattian etuina on pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus. Huonoina puolina lattia on ilman erillistä lattialämmitystä kylmä ja se on kustannuksiltaan hieman kalliimpi kuin toisena vaihtoehtona oleva pontattu puulattia. Puulattia on hieman lämpöisemmän tuntuinen jalalle, mutta vaatii enemmän huolellisuutta ylläpidossa ja etenkin kosteuden poistossa.
Tällä hetkellä lattia on kaivettu vanhasta hiekasta maaperään pintaan asti, jolloin tilaa on saatu lattiapinnan alapuolelle noin 40 senttiä. Lattiavaihtoehtoja pohtiessa mietittiin myös uuden lattian korkeutta. Tila on matala ja lattiaa ei sillä haluttaisi nostaa yhtään korkeammalle kuin se alun perin oli. Betonilattia vaatii alleen sepelin, suodatinkankaan, hiekan ja stryroksin, puulattia taas tuuletustilan. Laskelmiemme mukaan molemmat vaihtoehdot voidaan kyllä toteuttaa ilman, ettei huonekorkeus muutu. Betonilattian tekemisessä arvuuttelimme hieman, sillä 1. meillä ei ole omakohtaista kokemusta sen tekemisestä 2. Kustannukset nousevat korkeammalle (kunnostusta on luvassa myös muissa tilan 4 piharakennuksessa ja päätalossa..) 3. betonin kuivuminen vie aikaa
Muutaman viikon kypsyttelyn jälkeen päädyimme eräänlaiseen hybridi ratkaisuun, jossa käytämme molempia ratkaisuja. Pääosin lattia tulee puusta, mutta pesuhuoneen puolelle, siihen kohtaan jossa peseydytään ja löträtään eniten vedelle, valetaan betonilattia. Peseytymistilaan rakennetaan lisäksi väliseinä, jolla erotetaan pukeutumistila omaksi alueeksi. Suunnitelman tueksi löytyi suvusta valmiiksi purettu ponttilattia, harkkoja ja betonimylly eli kustannuksissakin päästään vielä hieman nipistämään. Betonilattia osuus on tässä mallissa sen verran pieni, että pystymme tekemään betonin itse ja kaatojen tekeminen betoniin ei ole niin haastavaa kuin isoon tilaan.
Veden poistoon hyödynnetään perustuksissa valmiiksi olevat poistoaukot. Saunan puolen ponttilattian keskivaiheille asennetaan kouru, jota kohti kaato lattiaan tehdään. Kouru ohjaa veden saunan ulkopuolle, josta se johdetaan putkella kauemmaksi saunan vierustasta. Peseytymisalueella asennetaan lattiakaivo (tai kouru, ei vielä lopullisesti päätetty), josta vesi ohjataan putken avulla ulos. Vettä toki varmasti kulkeutuu myös pukeutumistilan lattialla, josta syystä myös tähän lattiaan tehdään pieni kaato peseytymistilaa kohti. Alla karkean tason suunnitelma paintilla piirrettynä ilman minkäänlaisia todellisia mittoja tai mittasuhteita. Antaa kuitenkin ylätason käsityksen tilajaosta ja tilan materiaaleista.
Usein puulattian runko toteutetaan siten, että runkopuut kiinnitetään suoraan hirteen. Meidän tapauksessa tämä nostaisi lattiaa niin, että yli 175 senttiset ihmiset joutuisivat kulkemaan kumarassa, ja siksi päädyimmekin ratkaisuun, jossa lattia rakennetaan omille perustuksille. Tästä vielä tarkempaa postausta kun päästään aloittamaan työt lattian parissa,
Betonilevyyn valetaan lisäksi uusi pinta jossa on vastaavasti kaato ohjaamassa veden oikeaan suuntaan. Peseytymispuolelle rakennetaan matala väliseinä, jolla myös pyritään siihen, että vesi pysyisi sille tarkoitetulla alueella. Pesutilan betonilattian ja puulattian väliin tulee vielä miettiä sopiva ratkaisu.
Saa nähdä kuinka paljon suunnitelmat vielä muuttuu, kun ruvetaan hommiin, mutta tällä mallilla nyt kuitenkin aloitetaan. Seuraavaksi vuorossa sitten materiaalien haalinta ja puulattian perustusten teko! Kova usko on, että kyllä tässä vielä tänä kesänä saunaan päästään!
Tässä vielä kuva saunalta viime viikonlopun hiekkatalkoista, kiitos käsipareille!