Saunan tarina

Lauantaina 22.07.2017 lämmitettiin Rosbackassa sauna. Tunnelma oli kuin juhannuksena ja sovittiinkin, että yritetään pitää tämä päivämäärä mielessä myös seuraavina vuosina. Vihta (joskin vähän laihanpuoleinen) toi kesän tuoksua, saunan lauteella istui kymmenen iloista toveria, kitara soi ja uudet sikalan ulkopuolelle viritetyt valot loivat tunnelmaa. Aika upeeta<3 Sunnuntaina syötiin vielä oman maan perunoita, kuten juhannukseen kuuluu ja oli muuten hyviä. Ens vuonna laitetaan perunaa sitten enemmänkin, niin saadaan maakellariinkin täytettä.

Mutta siis, täten voidaan juhlallisesti todeta, että ensimmäinen rakennus Rosbackassa on VALMIS.  Eipä ois uskonu, että vielä toviin pääsee toteamaan, että jokin on valmis. Terassi on toki vielä tekemättä, mutta kaikki sisätilat ja piippu ovat valmiit. Lauteet ja lattiat on valmiit. Jos kirjotan vielä kerran valmis, niin sit on valmis:D

Saunan korjaus ensimmäisestä raivauksesta ensimmäisiin löylyihin kesti 2,5 kuukautta. Kun otetaan huomioon, että samalla on tehty myös aittaa, päätalon purkua, pihahommia ja kaikkea muuta pientä puuhastelua, niin saunan valmistuminen jo nyt tuntuu uskomattomalta suoritukselta.

Näin se tapahtui:

Saunan kunnostustyöt aloitettiin 02.05.2017 raivaamalla sauna esille ympärille kasvaneesta pöpeliköstä sekä purkamalla vanhat lauteet ja kiuas.

Raivaustöiden jälkeen 04.05.2017 tunkattiin saunan luoteisnurkka paikoilleen. Muita korjauksia rakenteeseen ei tarvinnut tehdä ja tämän jälkeen päästiinkin sitten jo suunnittelemaan uutta lattiaa.

Saunan hajonnut betonilattia purettiin, tai ennemminkin nosteltiin irti ja sauna lapioitiin tyhjäksi. Hiekan lapiointi aloitettiin 07.05 ja viimeiset kottikärrylliset hiekkaa on lähtenyt saunalta 24.05.2014. Tässä välissä tehtiin myös suunnittelutyötä ja lyötiin lukkoon saunan rakenne sekä pintamateriaalit.

Saunan lattia päätettiin tehdä puusta molemmille puolille. Saunan kivijalkaan tehtiin tuuletusreiät uutta tuulettuvaa alapohjaa varten ja uuden lattian runko rakennettiin ja tuettiin. Saunan puolelle tehtiin kaadot kohti vedenpoistokourua, josta vesi ohjataan poistoputken pitkin kauemmaksi rakennuksesta. Lattia laudoitettiin pontatulla laudalla, joka myöhemmin käsiteltiin Supi saunaöljyllä sävynä Hamppu. Vanhat sähköjohdot purettiin ja seinät harjattiin ja imuroitiin puhtaaksi ylimääräisestä sammaleesta ja pölystä.

Saunaan ja saunan tupaan muurattiin paloseinät vanhoista tiilistä sekä valettiin betonialusta kiukaalle ja takalle. Saunan betonilaatta laatoitettiin pakkasen kestävällä laatalla. Takkahuoneeseen laatoitus tehtiin betonitiilistä.

Nuohooja kävi 18.07 korjaamassa vanhan piipun. Piipun sisään asennettiin uusi sisäpiippu ja rapistunut tiilipiippu muurattiin tukevammaksi. Sisäpuolelta piipun seinämän tiilit ylirapattiin mahdollisten savukaasujen loitolla pitämiseksi.

Takkahuoneeseen valittiin pieni ja niin suloinen Wallu valurauta takka, joka saapui tilausvahvistuksesta poiketen jo pari viikkoa etukäteen 21.07.2017. Takan päällä on keittolevy, jolla voi halutessaan keittää vaikka vanhan kansan suosimat saunakahvit. Takkahuoneessa voi takan ansioista hyvin myös yöpyä.

Talkoopäivävänä 22.07.2017 rakennettiin saunalle isän, velipojan ja pehtoorin toimesta uudet upeat lauteet. Lauteille mittaa tuli 3,8 metriä. Laskelmien mukaan ylälauteella saunoisi 7 henkeä, mutta testikäytössä hieman liukkaammalla iholla lauteelle mahtuu peräti kymmenen henkeä. Kyllä nyt mahtuu ystävät saunaan☺️

Kiukaaksi hankittiin Misa puukiuas 41 litran vesisäiliöllä. Saunassa on kuutiotilavuus reilusti yli 20 kuutioita ja siihen tarvittiin siten normaalia kiuasta suurempitehoisempi kiuas. Kiuas on hyvä hieman ylimitoittaa, jotta rakenteista ja etenkin ikkunoista karkaava lämpö pystytään kompensoimaan. Misassa teho riittää 30 kuutioon asti. Misa koepoltetiin ensin pihalla pahempien käryjen poistamiseksi ja asennettiin sitten omalle paikalleen saunaan. Kiuas antoi erittäin hyvät löylyt ja löylyä riitti koko pitkän lauteen matkalle. Saunassa tuntuisi myös olevan hyvä happipitoisuus ja kosteus, sillä kuumistakin löylyistä huolimatta saunassa pystyi hyvin istumaan ja seurustelemaan ilman tunnetta siitä, että happi loppuu. Erittäin onnistunut projekti kaiken kaikkiaan!

Ja tässä sitten se lopputulos:

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *