Pääsiäisen pihahommia

Päätalon etupihalla on entisaikaan kasvanut omenapuiden lisäksi kaksi riviä marjapensaita. Aivan talon kuistin pielessä on lisäksi ollut jo alkuaikoina ruusua, joka on ollut yleinen tapa entisaikoihin pihoissa. Kaunista ruusua on voinut ihailla ilkkunoista ja se on tuonnut taloon sisään hyvää tuoksua. Maatilojen pihamaat ovat olleet normaalisti melko puuttomia, sillä metsät ja puut oli totuttu raivaamaan pois peltojen tieltä.  Muutamia puita jätettiin suojaamaan taloa, mutta muuten puut olivat turhia näköesteitä pelloille ja tilan rakennuksille. Pihamailla on viljelty marja- ja omenapuiden lisäksi erilaisia lääkekasveja ja -yrttejä, humalaa ja tupakkaa. Humalan kasvattaminen on Etelä-Suomen maatiloilla ollut lakisääteistä aina 1800 luvun lopulle saakka.

Päätalo noin 1930 luvulla

Tänä päivänä päätalon edessä kasvaa kaksi suurta puuta sekä suuri määrä vadelmaa. Talon pellon puolen reunan on valloittanut lumimarja, joka kasvaa puiden lomassa pellolle asti. Pellon laidassa kasvaa jykeviä puita, jotka todennäköisesti on jätetty nimenomaan suojaamaan taloa pelloilta puhaltavalta tuulelta.

Pitkän perjantain aamupäivä vietettiin talon edustaa siistien. Suurin osa lumimarjasta karsittiin ja ennen lumimarjan valloittamat puut pääsivät taas esille. Lumimarjasta muotoiltiin aitamainen kaistele rajaamaan pihan ja pellon rajaa. Nyt vaan odotellaan miten ennen pensaan syövereissä olleet puut reagoivat uuteen ilmavampaan olotilaan ja pysyykö lumimarja kurissa omalla alueellaan. Lumimarjan seasta esille saatiin myös huonokuntoinen omenapuu, jonka toivotaan innostuvan uudesta elintilastaan.

Päätalo vuonna 2017

 

Tontilla on lisäksi runsaasti villiintynyttä syreeniä, jota on jo karsittu reilulla kädellä niin päätalon sokkelin vierestä kuin aittarakennuksem ympäriltä.

Kiinnostavaa nähdä minkälaisia kasveja tilalle nousee kesän lähestyessä. Olemme pyrkineet tähän asti karsimaan vain tuttuja ja selkeesti villiintyneitä kasvustoja, sillä emme halua vahingossa tuhota kasveja jotka ovat saattaneet kasvaa tilalla jo yli 100 vuotta. Mielenkiinnolla odotetaan löytyykö tontilta esim erilaisia lääke- ja yrttikasveja, liljoja ja muita kukkia, tupakkaviljelmiä tai humalaa.

Etupihan suuret puut tullaan myös näillä näkymin säästämään, sillä ne toimivat hyvänä sääsuojana päätalolle. Vanhoista marjapuskista on säästynyt yksi mustaviinimarjapensas ja tämän rinnalle tullaan hommaamaan muutama uusi marjapensas. Alustavasti suunnitelmissa on ollut tyrnipensaat. Etupihalle istutettiin lisäksi kaksi syntymäpäivälahjaksi saatua kirsikkapuuta.

 

Jätä kommentti