Päätalon ulkovuorauksen purku

Tänään lähti talkookutsu heinäkuulle noin 30 hengelle. Talkoiden tarkoitus on uusia päätalon ulkovuoraus eli luvassa on sahaamista, maalausta, hirsien lohkeemien tilkitsemistä, kantamista ja naulaamista. Ja toki ruokaa ja juomaa niin kun asiaan kuuluu:)
Mutta jotta päästään rakentamaan uutta, pitää vanha ensin purkaa, joten perjantaina vietettiin ilta ulkovuorauksen purkuhommissa. Samalla päästiin tarkistamaan hirsirungon kunto kauttaaltaan.

Talon alakerran ikkunoista pellon puolen ikkuna oli kärsinyt kosteudesta ja alapuolen hirret olivat osittain lahonneet.  Tämä puoli talosta oli muutenkin kaikkein kärsinein ja ulkolaudoituskin irtosi helposti. Tältä seinältä lahoa löytyi myös eteisen puolen nurkasta, jossa yksi hirsi oli lähes läpi laho metrin matkalta. Talo on myös jossain vaiheessa (ehkä yläkerran rakentamisen yhteydessä) kengitetty, jolloin tämän seinän alimmat hirret on vaihdettu. Alla kuva pellon puolen seinästä ulkovuorauksen purkamisen jälkeen.

Talon pellon puolen pääty

Talon takaseinä oli ehdottomasti parhaimmassa kunnossa. Pientä haperoitumista alimpien hirsien alapuolella, mutta niin pientä että se tuskin haittaa. Täälläkin puolella alimpia hirsiä osittain vaihdettu.

Talon takaseinä

Talon pihapiirin puoleinen seinämä ja siinä oleva ikkuna ovat ok, mutta eteisen seinä tältä puolelta on kärsinyt kosteudesta. Keväällä ikkunan alla oli vesilammikko, josta todennäköisesti vesi kulkeutunut kapilaarisesti hiekkatäyttöä pitkin alimpiin hirsiin. Alin hirsi on tältä seinältä oikeastaan läpilaho ja sen takana on kosteaa täyttöhiekkaa ja -maata. Ikkunan alaosa on jossain vaiheessa uusittu. Tästä ikkunasta voidaankin ottaa mallia pellon puolen ikkunan lahovaurioiden korjaamiseksi.

Pihapiirin puoleinen seinä
Pihan puolen eteisen ikkuna
Eteisen pihapiirin puoleinen seinä

Kaikenkaikkiaan runko on kuitenkin oikeinkin hyvässä kunnossa. Tuossa hetki sitten selvisi, että päätalo on rakennettu jo vuonna 1880 eli voidaan olla ylpeitä talovanhuksen kunnosta ja heistä, ketkä ovat sitä sen olemassaolon aikana hoitaneet? Seuraavaksi sitten miettimään korjaussuunnitelmaa lahonneille osille! Ja tietty suunnitteleen talkoo menua?

Jätä kommentti