Book now on Airbnb
0 kpl 0

Ikkunahommia

Hetki on vierähtänyt, ettei ole ennättänyt blogin pariin keskittymään, mutta jatketaan taas tämänkin osalta siihen mihin viimeksi jäätiin. Remonttien osalta pidettiin lokakuu taukoa eli suuria mullistavia ei ole tässä ehtinut tapahtumaan. Marraskuu on viimeistelty päätalon ulkovuorausta ja ikkunoista sekä pikkupuuhana rakennettu roskikatos.

Ulkovuorauksessa on menossa vihoviimeinen kulma. Hurraa! Ulkovuorauksesta kokonaisuutena tulossa oma postaus, jahka saadaan kunnon ”jälkeen” kuvat otettua.

Mutta sitten ne ikkunat! Kaikista tuumailuista ja selvityksistä huolimatta, päädyimme lopulta tilaamaan uudet ikkunat. Ikkunat tilattiin vanhojen ikkunoiden mitoilla ja malleilla, jotta päästään mahdollisimman lähelle alkuperäistä ilmettä. Eihän niissä tietenkään täysin sama henki ole, kun lasi on uutta ym. mutta kyllä ne talon ilmettä piristi huomattavasti. Lopputulokseen ollaan siis kuitenkin varsin tyytyväisiä.

Ikkunoita asennettiin lopullisille sijoilleen viime viikonloppuna Jämsän apujoukkojen saapuessa avustamaan hommassa. Asennuksessa suurin haaste oli suoruus. Tai siis ei suoruus. Talossa kun ei tahdo olla ainuttakaan täysin suoraa seinää ja osa seinistä on joko vähän kallellaan sisäänpäin tai vähän kallellaan ulospäin. Sellaseen seinään kun laittaa vatupassilla ikkunan suoraan, niin ei se kyllä silmään suoralta näytä. Päätettiinkin sitten luopua vatupassista ja asentaa ikkunat seinien mukaisesti ja silmämääräisesti suoraan. Osaa ikkuna-aukoista myös suurennettiin ja osaa vuorostaan pienennettiin, jotta ikkuna saatiin istumaan aukkoon hyvin.

Ikkunan sovitus käynnissä

Ikkunoiden ja rungon välejä tiivistettiin ja tiivistetään edelleen pellavalla ja sisäpuolelle asennetaan lisäksi tervapaperi kaistale lisäsuojaksi vetoa vastaan.

Ulkopuolen ikkunapielet tehdään ulkovuorauksen päälle . Ikkunapielen muoto testattiin viikonloppuna ja kyllähän näistä söpöjä tulee:

Valmiit ikkunan pielet

Pohdinnassa on vielä ikkunan yläpuolelle tuleva tippalista. Nyt kun pielet on vuorauslautojen päällä, jää yläpuolelle vedelle pääsy vuorilautojen välistä ikkunan väliin. Tähän on mietitty ratkaisuna viistää ulkovuoraukseen laudan tai pellin mentävä ura alempaan ulkovuorilauttaan asti ja asettaa tippalista tähän uraan tiiviisti seinään vasten. Näitä tuumaillaan ja ikkunoita viimeistellään tulevana viikonloppuna.

Sen jälkeen alkaakin ulkovuoraus olemaan viimeisen päälle valmis ja päästään lopullisesti siirtymään sisätöihin!

Jätä kommentti