Lattiaa yläkertaan ja alakertaan

Joulunaikaan ja alkuvuodesta remontissa keskityttiin ja keskitytään edelleen lattioihin. Yläkertaan on nyt asennettu uusi lautalattia molempiin kammareihin ja hyvältä näyttää:) Lattiana yläkerrassa on 14cm leveä mäntylattia, joka tullaan myöhemmin maalaamaan peittoon jollain ihanista Uulan perinnesävyistä. Seinille on myös asennettu suurin osa seinälevyistä ja kattoon tuleva helmipaneeli on nostettu vuorostaan sisälle tasaantumaan. Yläkerrassa on pidetty molemmissa huoneissa pientä patteria päällä ja lämpötila on huidellutkin siinä +20 asteen tietämillä koko ajan eli hyvin tuntuisi lämpö pysyvän talossa. Ensimmäistä kertaa Rosbackan päätalossa illallistettiin sisätiloissa uuden vuoden aattona ja sehän oli mitä mainiointa:) Sehän on jo lähes valmis kun voi takin riisua ja kaikkee!

Alakerrasta lattioiden tekeminen aloitettiin eteisestä. Eteisen lattiarunko oli jämerää tekoa, mutta jotta saatiin hieman enemmän eristettä sekä tuulensuojat kiinni, tehtiin runkopuiden alle koolaus. Lattiaan saatiin mahtumaan 25cm eristettä.  Lattiarunko oli tietty myös aivan kenollaan ja sitä suoristettiin kiilojen avulla, lopputulos on viivojen sisäpuolella eli tarpeeksi suora vanhan talon mittapuulla:) Eteinen on aikaisemmin ollut täysin kylmä tila, mutta nyt pyrkimys olisi saada eteinen pysymään kylmänäkin talvena kunnolla plussan puolella. Seiniin ei portaikon vuoksi mahdu kuin 10 cm eristettä, mutta laitetaan kaksinkertainen puukuitulevy niille seinille, joilla tilaa on ja asennetaan lattiaan lattialämmitys halutun lämpötilan saavuttamiseksi. Eteisessä seuraavassa vuorossa lattialämmityksen asennus, mutta ennen sitä tehdään tuvan ja kammarin lattiat sekä sähkö- ja vesijohtovedot alakertaan kytkentää vaille valmiiksi.

Eteisen lattian lähtötilanne

Kammarin osalta lattiarunko saatiin tehtyä valmiiksi joulun välipäivien aikana. Uunien ympäristöjen kanssa saa vähän askerrella, mutta muuten lattiarunko saatiin paikoilleen ilman suurempia haasteita. Kammarissa runkopalkit saatiin hyvinkin lähellä uunia, mutta tuvan puolella tämä oli mahdottumuus. Tuvassa leivinuuni istuu valtavan kiviröykkiön päällä ja sen mitä uskallettiin kivistä siirtää ei paljoa auttanut tilannetta. Tätä jouduttiinkin tovi tuumaamaan ja lopulta tämä ratkaistiin valamalla betonista uunin kylkeen kiviröykkin päälle tasainen alusta. Alusta toimittaa runkopalkin virkaa ja tähän saadaan sitten tuettua tuleva lattia. Viikonloppuna asennetaan loput tuvan runkopalkeista sekä tehdään inventaario vanhoista lattialankuista, joista olisi tarkoitus tulla tuvan lattia. Lattialankuista osa on otettu talteen yläkerran kammareista ja osa alakerran kammarista. Nopeasti laskettuna näistä pitäisi tupa tulla, mutta ehkä parempi käydä lankut läpi ensin huolella ennen kuin lähdetään naulaamaan niitä kiinni.

Vihreän kammarin lattian runkopalkit
Tuvan lattiahommat aloitettu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *