Porakaivon hankinta

Tätä postausta on aika jees kirjotella: aurinkotuolilla, parvekkeella, Välimeri taustalla, aamusumppi kädessä ja lämmin tuuli ja ystävät seurana. Ollaan siis LOMALLA? Meidän lomaillessa tilalla silti tapahtuu ja tänä aikana sinne on muun muassa ilmestynyt porakaivo.

Aikoinaan vesi on  kannettu pellolla sijaitsevasta lähteestä hevosella ja myöhemmin traktorilla. Me on kannettu tähän asti ihan vaan jalkaisin ja ämpärillä, ja on se kyllä aika hommaa. Vesi on hyvänmakuista ja se tutkitaan vuosittain kaupungin toimesta. Joka kerta se myös todetaan juomakelpoiseksi. Vettä on kaivossa runsaasti ja peltojen salaojittamisesta huolimatta kaivo on lähes täysi. Mutta on se kyllä jotenkin niin kaukana ja vaatisi pitkät putkitukset ja kaivon perusteellisen puhdistuksen, jotta kaivo voitaisiin ottaa päivittäiseen käyttöön.

Päädyimme siis pyytämään tarjousta uuden porakaivon kaivamisesta. Uusi porakaivon sijainti on päätalon, saunan ja uuden tulevan talon välissä, jotta putkistovedot ovat mahdollisimman lyhyet. Kaivotarjouksien vertailun tuloksena päädyimme oman kylän yrittäjään, jonka kautta saimme koko paketin. Kaivon hintaan vaikuttaa erityisesti maaperän vesipitoisuus sekä maaperän kallioisuus.  Kallion poraaminen on halvempaa kuin maa-aineksin poraaminen. Meidän tapauksessa kallio tuli vastaan 15 metrissä ja vettä löytyi 105 metrin porauksen jälkeen. Usein kaivo porataan noin 120 metriin asti. Onneksi useista lähteistä huolimatta vesi ei tullut liian aikaisin vastaan. Jos vettä löytyy liian pinnasta, on riski että pintavedet pääsevät ajautumaan juomaveden joukkoon.

Uuden kaivon sijoitus tilalla

Itse kaivon poraaminen hoitui yhdessä päivässä. Kaivoon tehtiin valmiiksi varaukset kolmeen vesiputkivetoon; päätalolle, uudelle talolle ja saunan suuntaan. Koska näitä putkia emme saa vielä hetkeen käyttöön asennettiin kaivon päälle vesiposti, josta saamme vettä käyttöön kunnostus- ja rakennusprojektin ajan.

Poraus käynnissä

Mutta siis mehän ei tätä nähty, vaan vietettiin juhannusta Espanjan auringon alla beachillä? Ihanaa on hommailla tilalla, mutta ihanaa on kyllä myös lomailla. Töitä on painettu alkuvuosi ensin ns. oikeissa töissä ja sitten illat ja vkloput tilalla. Tekee kyllä kutaa hetkeksi irtautua ja pakottautua vaan olemaan. Huilataan vielä toinen viikko ja palataan sen jälkeen jatkamaan Rosbackassa. Nähdään heinäkuun puolella!

Espanjan juhannus

 

Jätä kommentti